Dobre rozplanowanie mebli sprawi, że kuchnia nie tylko będzie ładnie wyglądała, ale także przyjemnie będzie się w niej pracowało. Wiele osób zastanawia się, jak ją urządzić, by gotowanie stało się mniej czasochłonne. Podpowiadamy, jak zaprojektować kuchnię, by była funkcjonalna.

Przy pracach kuchennych spędzamy dużo czasu. Wyjmujemy produkty z lodówki, kroimy, myjemy, mieszamy, gotujemy, zmywamy. Właściwie rozmieszczone meble i urządzenia pozwolą skrócić czas i zaoszczędzić naszą energię przy wykonywaniu codziennych zadań. Zasady projektowania kuchni podpowiadają, jak urządzić pomieszczenie, by wygodnie z niego korzystać.

Trójkąt roboczy

Podstawą ergonomii w kuchni jest zaplanowanie trójkąta roboczego. Jego wierzchołki to lodówka, zlew i kuchenka (płyta grzewcza). Odległość między tymi sprzętami nie może być zbyt długa, by osoba przygotowująca posiłek pokonywała jak najkrótszą trasę. A jednocześnie nie powinna być zbyt mała, by nie krępowała ruchów i wygodnie się pracowało. Odległości między urządzeniami powinny mieścić się w przedziałach: między lodówką a zlewozmywakiem: 120 – 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką: 120 – 210 cm (a w małych pomieszczeniach 90 cm) między kuchenką a lodówką: 120 – 270 cm. Zasadę trójkąta roboczego nie zawsze można zastosować, np. kiedy urządzamy kuchnię jednorzędową. Wówczas trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności sprzętów, która zagwarantuje wygodę pracy.

 

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

 

Podział na 5 obszarów

Kiedy już wiadomo, gdzie będzie trójkąt roboczy, pora zaprojektować rozkład szafek i blatów między jego wierzchołkami. Specjaliści radzą planować tak, by łatwo poruszać się między pięcioma obszarami:

  • zapasów
  • przechowywania
  • zmywania
  • przygotowywania
  • gotowania

Strefy te powinny układać się w powyższej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych; dla leworęcznych na odwrót).

Zasady projektowania kuchni – strefa zapasów

Lodówka Praca w kuchni rozpoczyna się od wyjęcia produktów. Dobrze, gdy lodówka stoi blisko wejścia. Można z niej wtedy korzystać, nie przeszkadzając osobie, która aktualnie gotuje. Warto zadbać o to, by obok lodówki znalazł się blat, na którym można wyłożyć produkty. Lodówka nie powinna stać bezpośrednio przy ścianie. Jeśli postawimy ją zbyt blisko, drzwi mogą nie otwierać się do końca.

Kuchnia Fortwood Ash Szara kuchnia w stylu prowansalskim

Strefa przechowywania

Szafki Tutaj trzymamy produkty i naczynia wykorzystywane w kuchennych pracach. Przy planowaniu rozkładu szafek trzeba pamiętać o tym, jak się będą otwierały. Warto zastanowić się, czy fronty nie będą o siebie uderzały. Dostęp do narożnych szafek zapewnią nowoczesne systemy – karuzele i wysuwane szuflady. Często wykorzystywanym rozwiązaniem jest cargo (pionowa szuflada). Wymiary górnej zabudowy:

  • wysokość – 40 – 100 cm,
  • głębokość ok. 30 cm,
  • szerokość – 30 – 90 cm.

Wymiary dolnej zabudowy:

  • zależą od wysokości blatu; standardowo jest to 82-85 cm;
  • szerokość szafek z jednym frontem to 30 – 50 cm, z dwoma – 60 -100 cm;
  • głębokość jest dopasowywana do blatu np.szafki 50 – 55 cm do blatów o głębokości 60 cm.

Odległość między szafkami dolnymi i górnymi nie powinna być mniejsza niż 45 cm, a w przypadku kuchenki gazowej 65 – 70 cm od okapu.

 

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

 

Zasady projektowania kuchni – strefa zmywania

To przestrzeń na sprzęt oraz przybory do mycia naczyń, żywności i pomieszczenia. Droga czystego talerza na półkę będzie krótsza, jeśli w pobliżu zmywarki znajdą się szuflady na sztućce oraz szafki z naczyniami. Zlew – jakiej będzie wielkości, zależy od tego, ile zmywamy. Ważne, by obok niego zostawić sobie min. 40 cm blatu. Tu będzie można odstawić naczynia lub miskę z owocami do umycia. Dobrym rozwiązaniem jest umiejscowienie zmywarki obok zlewu. Łatwo można przenieść do niej brudne naczynia. Szafka pod zlewem to idealne miejsce na kosz. W tym obszarze zbiera się najwięcej odpadków.

Strefa przygotowywania

Blat To miejsce przyrządzania potraw. Dobrze mieć pod ręką deski do krojenia i noże kuchenne, dlatego warto umieścić je w okolicach blatu. Jak długi powinien być blat?

  • główny – 60 – 120 cm,
  • pomocniczy przy lodówce – 40 cm,
  • przy płycie grzewczej – 20 cm z każdej strony
  • przy zlewie – 40 cm.

Standardowa wysokość blatu, optymalna dla większości ludzi to 85-86 cm. Jeśli jednak domownicy odbiegają wzrostem od przeciętnego, warto dopasować wysokość blatu do ich wzrostu. Dla osoby, która spędza w kuchni dużo czasu ważne, by robiła to w wygodnej pozycji. Gniazdka elektryczne Na etapie planowania może wydawać się, że niewiele sprzętów podłączamy do prądu. Jednak gdy zaczniemy korzystać z kuchni, może okazać się, że nie mieliśmy racji. Czasem równocześnie używa się blendera, ekspresu do kawy i czajnika elektrycznego. Dlatego trzeba dobrze zastanowić się nad ilością gniazdek nad blatem kuchennym. I dodać jedno gniazdko więcej na sprzęty, z których korzystamy sporadycznie.

Kuchnia Kesten Nowoczesna kuchnia o kontrastowej zabudowie

Strefa gotowania

Czyli kuchenka lub płyta grzewcza oraz piekarnik. W ich okolicy powinny znaleźć się naczynia do pieczenia, garnki, patelnie i wszystko to, co przyda się do gotowania. Po obu stronach płyty musi znaleźć się blat (min. 20 cm z każdej strony), który daje możliwość odstawienia gorącego garnka. Nad płytą warto umieścić okap lub pochłaniacz powietrza, by kuchenne zapachy nie rozchodziły się po całym domu. Ze względów bezpieczeństwa płyty grzewczej nie umieszcza się bezpośrednio obok zlewu.

Zasady projektowania kuchni – oświetlenie

Doskonale, gdy do kuchni wpada przez okno naturalne światło. Jednak o komfort pracy trzeba zadbać także, gdy zrobi się ciemno, albo gdy tego okna brakuje. Dobre oświetlenie pomoże: rozjaśnić całe pomieszczenie; wykorzystuje się do tego górne światło na suficie – lampę lub żyrandol; przygotować posiłki; tu sprawdzą się ukryte pod szafkami taśmy LED; zaakcentować ciekawe elementy dekoracyjne; wykorzystując np. reflektory punktowe. Gdy urządzamy pomieszczenie kuchenne, z pomocą przychodzą nam zasady projektowania kuchni. Planowanie warto rozpocząć od określenia trójkąta roboczego, a potem ułożyć pozostałe elementy tak, by wszystko było pod ręką. Dzięki temu praca w kuchni stanie się przyjemnością. A jeśli samodzielne projektowanie okaże się zbyt trudne – warto zasięgnąć opinii eksperta. Zobacz, jak wyglądają funkcjonalne kuchnie w naszych aranżacjach.